Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE DRAČÍCH LODÍ

 

13.05.2008

 

Historie

Historie pádlování na dračích lodích (dragonboating) začala před více než dvěma tisíci lety ve staré Číně. Legenda praví, že v jednom městě žil člověk jménem Ku-Juan, který se mezi obyvateli těšil značné oblibě. Rovněž se politicky angažoval a stal se radním svého města. Po nějaké době však nesouhlasil s místními politickými praktikami a na protest skočil z útesu do říčních vod. Když se o jeho činu dozvěděli obyvatelé města, vypluli na lodích ve snaze ho najít. Třebaže se jim to nepovedlo, vyplouvají na řeku každoročně a bubnováním si připomínají památku tohoto legendárního muže.

 

 

Současnost

Dragonboating rozšířili do světa čínští přistěhovalci a dnes můžeme pozorovat zvyšující se oblibu tohoto sportu v mnoha zemích od Kanady po střední Evropu.
Moderní historie dragonboatingu se datuje od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hong-Kongu. Odtud se sport rychle rozšířil do celého světa. V současné době se této disciplíně aktivně věnuje přes 50 miliónů sportovců z více než 50 zemí světa. Mezinárodní federace dračích lodí pořádá od roku 1995 oficiální mistrovství světa i mistrovství Evropy.
Ačkoli se můžeme setkat s mnoha tvary dračích lodí, pro účely závodění existuje standardizovaný typ. Lodě odvozené od boha vod - draka, jsou 12,5 metrů dlouhé a pojmou dvacet pádlujících, 10 nalevo a 10 napravo. Na konečných dvaadvacet členů posádky je pak doplní kormidelník stojící na zádi a bubeník sedící na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování. Přídě a zádě lodí zdobí vyřezávaná dračí hlava a ocas. Závody dračích lodích se konají na různých tratích, od sprintů (200 resp. 250m), přes střední tratě (500m, 1000m), až po dlouhé tratě (2000m). Pro zájemce o dragonboating na vrcholové úrovni nutno dodat, že dračí lodě uvidí diváci na olympijských hrách v Aténách jako ukázkový sport a v roce 2008 v Pekingu se již bude na dračích lodích závodit naostro.